Het is de Latijnse benaming voor het bindweefsel dat als een spinnenweb in en tussen onze spieren, botten, gewrichten, organen, zenuw- en bloedbanen ligt. Fascia geeft ons lichaam de vorm die het heeft. Zouden we alle overige lichaamscellen weghalen, dan blijft er nog steeds de menselijke vorm over. Het is het elastische en glijdende weefsel dat ervoor zorgt dat ons lichaam kan vervormen en weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Het wordt ook wel een 3D-netwerk, matrix of biologische spandex genoemd. Net als een spons die je samenknijpt en weer terugveert. Alle onderdelen van ons lichaam liggen als het ware in deze spons en zijn voor een deel zelfs vergroeid in die spons.
Vanaf week 3 van ons bestaan als een samensmelting van een eicel en een zaadcel ontstaan de eerste fasciacellen. Deze vermeerderen zich en verspreiden zich daarna. De overige lichaamsonderdelen groeien uit in deze ‘basislaag’. Op die manier heeft dit bindweefsel door het hele lichaam heen contact en heeft het brein op alle momenten overzicht in de interne staat door de aanwezigheid van gespecialiseerde zenuwcellen. Er zitten zelfs zoveel zenuwcellen in dit weefsel dat het door sommigen als een nieuw, lichaamsbreed zintuig wordt gezien.
Tot circa 1980 werd Fascia uitsluitend gezien als verbindings- of ondersteuningsweefsel, maar recenter onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat dit weefsel continu in beweging is en zich aanpast onder druk. Deze druk ontstaat bijvoorbeeld bij het maken van bewegingen: het fasciaweefsel speelt een rol bij de krachtverdeling die optreedt bij het maken van bewegingen. Dit komt doordat we op onze aarde te maken hebben met zwaartekracht. Ons brein is continu bezig met ons lichaam overeind te houden.
Ook de bloedbanen, zenuwbanen en lymfebanen liggen opgesloten in de fascia. Gezond bindweefsel is dus uitermate belangrijk voor een goed functionerend lichaam. Het is daarom bijna niet te begrijpen dat er zolang zo weinig aandacht voor dit weefsel is geweest.
Fascia blijkt een weefsel dat zich aanpast en intensief kan reageren op fysieke prikkels en ook op psychische stress. Ook hormonen kunnen hierin een rol spelen. Fascia kan verstijven of ontsteken, beiden aspecten die de lymfedoorstroming hinderen.
Door de fascia weer los te maken zou dit weer opgelost kunnen worden.
Naast problemen met beweging en pijn, kunnen daardoor problemen als constipatie en reflux opgelost worden met het losmaken van de fascia.
Op YouTube zijn diverse filmpjes te bekijken zoals die van Jean-Claude Guimberteau, de Frans handchirurg/onderzoeker die fascia voor het eerst zichtbaar heeft gemaakt: Strolling under the skin.
Het onderstaande filmpje van Dana Sterling laat goed zien hoe een probleem in fascia de bewegingsvrijheid beperkt: