Logo Bowen vereniging

Tom Bowen historie

De Australiër Tom Ambrose Bowen is geboren op 16 april 1916. Op zijn 15e werd hij net als zijn vader timmerman en trouwde op 25 jarige leeftijd met Jessie McLean. Tijdens hun huwelijk leed Jessie aan een ernstige mate van astma waarvoor zij regelmatig opgenomen werd in het ziekenhuis. Tom zocht, naast de reguliere behandeling, naar een natuurlijk manier van genezen. Hij vond zelf een manier om haar te helpen en in combinatie met een specifiek dieet leidde dit tot herstel van haar gezondheid en kon ze de medicatie verder afbouwen. Dit was eigenlijk al het eerste begin van zijn behandelmethode die zou uitgroeien tot de huidige Bowentherapie.

Gedachten wisselen

Tom had iets ontdekt en wilde hierover van gedachten wisselen. In 1950 zocht hij contact met gerenommeerde therapeuten om zijn inzichten over het menselijk lichaam te delen. Al snel merkte hij echter dat hun meningen uiteen liepen. Hij bleef zijn eigen inzichten trouw en vervolgde de ingeslagen weg.

Slechte ruggen

In de jaren 50 werkte Tom voor de Geelong Cement Works. Tussen het normale werk door hielp hij regelmatig collega’s met ‘slechte ruggen’ en andere aandoeningen. Zo startte eigenlijk zijn leven waarin hij veel mensen zou gaan helpen. Wat parttime begon, groeide snel uit  tot een overvolle praktijk. Hij behandelde 13.000 mensen per jaar.

Enkel via mond tot mond reclame kwamen mensen van heinde en verre naar hem toe. Hij werd vooral bekend om zijn goede resultaten in slechts één tot enkele behandelingen. Vaak stonden er rijen mensen voor de deur. In die tijd ging dat heel eenvoudig: je kreeg  een volgnummer en wachtte geduldig je beurt af. Op zaterdagen behandelde hij gratis zwaar gehandicapte kinderen.

Nieuwsgierig

De enorme toeloop maakte veel gevestigde therapeuten nieuwsgierig. Het meest opvallende was,  zeker in die tijd, dat Bowen heel subtiel en zacht werkte. Geen manipulaties, geen stevige massages, maar hele lichte moves over pezen, ligamenten, zenuwknopen en spieren om de gewenste resultaten te bereiken. De therapeuten wilden weten wat hij precies deed, wilden het graag van hem leren. Zijn geheel nieuwe visie en therapeutische werkwijze vroeg om een  selecte groep van therapeuten met wie hij zijn kennis wilde delen.  Uiteindelijk heeft hij toen zes mensen opgeleid. Zo werd de start gemaakt met de ontwikkeling van de Bowentherapie zoals we die nu kennen.

Onderwijs

Tom Ambrose Bowen stierf in 1982. De mensen die hij opleidde hebben zijn werk wereldwijd uitgedragen. In Australië is de Bowentherapie uitgegroeid tot een van de meest bekende alternatieve behandelmethodes en wordt daar inmiddels op Unversity level onderwezen. In 2003 is er een standbeeld van Tom Bowen onthuld in Geelong City, als eerbetoon aan zijn pionierswerk.

Ga naar de pagina van de therapeuten om te kijken of er een therapeut bij u in de buurt is.