Drukwerk

De behandeling

Voor Tom Bowen was het helemaal niet zo interessant hoe zijn therapie werkte, dat het werkte, daar was hij van overtuigd. Maar tegenwoordig willen we graag alles weten, het hoe en waarom.

In elk geval staat vast dat de bindweefselstructuur in het lichaam, de fascie, een hoofdrol speelt.

De praktijk

Hoe ziet een sessie er uit?
Allereerst zal tijdens een gesprek ingegaan worden op uw klacht en uitgelegd worden hoe de behandeling er uit gaat zien.

U neemt plaats op een behandeltafel en u wordt toegedekt. De behandeling zelf bestaat dus uit zachte rollende bewegingen die met handen en vingers worden gemaakt over spieren en pezen op specifieke plekken op het lichaam. Er kan door lichte kleding heen gewerkt worden, maar een behandeling direct op de huid verdient de voorkeur.

Tijdens de behandeling worden regelmatig kleine pauzes ingelast. De duur van een behandeling varieert van 40 tot 60 minuten. Twee of drie behandelingen, een maal per week, zijn meestal genoeg om veranderingen in gang te zetten, ook bij klachten die al langer bestaan. In het snelle resultaat laat de Bowentherapie zijn grote, wonderbaarlijke kracht zien.

Mocht u terugvallen en er komt geen herstel van het lichaam zelf, dan kan het nodig zijn om nog eens, of met een bepaalde regelmaat van bijvoorbeeld 4-6 weken, terug te komen.

Wat is fascie en hoe belangrijk is het?

De fascie is een bindweefsel dat als een dun fijnmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Je zou het als het grootste orgaan kunnen zien dat we hebben.

Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

2 foto fascie

Fascie tussen de spiervezels in.

2 tekening fascie om spier

Als de fascie ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.

Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden.

Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied. Wat zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn, stijfheid en zelfs een gevoel van benauwdheid als het in de borstkas plaatsvindt.

Het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring weer oplossen. 
Als dit niet gebeurt kan men met behulp van Bowentechniek direct werken op de fascie waardoor het herstel alsnog kan plaatsvinden.

Jarenlang werd er door wetenschappers weinig meer functie toegeschreven aan de fascie dan het vormen van een simpel verbindend web. Nu blijkt echter steeds meer dat verstoring in de fascie juist veel kwalen en ziekten veroorzaakt.

Je kunt zelf je fascie gezond houden door vloeiend en soepel te bewegen, je lichaamsbewustzijn te vergroten en genoeg water te drinken. Het blijkt een weefsel te zijn dat heel beïnvloedbaar is, zelfs door gedachten, positief of negatief. 

Hoe werkt de bowentechniek op de fascie?

Het blijkt nu dat de zachte rolbeweging die Tom Bowen maakte over de spieren en pezen, precies de druk en de richting hadden die nodig is om deze fascie als het ware te prikkelen. Het web wordt zacht aangeraakt en meegenomen in een rolbeweging, waardoor de fascie als het ware even oprekt.

Deze rolbewegingen worden ‘moves’ genoemd. Op de specifieke plaatsen waar we met Bowentechniek de moves maken bevinden zich ook heel veel receptoren. Dit zijn een soort signaalontvangers in het lichaam die een prikkel door kunnen geven aan de hersenen.

Simpel gezegd gebeurt er dan het volgende:

Nadat de receptoren een melding hebben gekregen vanuit de fascie gaan de hersenen controleren wat er aan de hand is. Is er nu bijvoorbeeld te weinig hydratatie of teveel spanning dan start er een reeks correcties, die er voor zorgen dat het probleem wordt opgelost. Dit noemen we het zelfherstellend vermogen.

De hersenen werken snel. Elke seconde verwerken ze zo´n 60.000 prikkels. Dus in korte tijd kunnen grote veranderingen in het lichaam plaatsvinden. Tijdens de Bowentherapie sessie krijgt het lichaam even de tijd om de move goed te verwerken. Hiervoor worden telkens korte pauzes ingelast. Het lichaam kan dan ongestoord reageren. Je kunt het misschien wel vergelijken met poolbiljarten. Pas als bepaalde dingen opgeruimd zijn en alle ballen weer stilliggen kun je weer verder gaan vanuit een geheel nieuw speelveld.

Het lichaam is een samenwerkend geheel

Als je aan een  teen trekt wiebelt ook je neus mee. Als je je arm optilt dan moeten je huid en de spieren van je romp ook mee rekken. Zo vraagt elke beweging altijd om en hele keten van spieren die via fascie aan elkaar zit en samen de beweging verzorgen. Dit gegeven wordt steeds meegenomen bij de Bowentherapie.

2 foto anatomy trains

Bron foto: Boek Anatomy Trains van Tom Myers.

Op de afbeelding zie u zo´n spierketen getekend. De keten op de linker tekening begint boven de wenkbrauwen, loopt over het hoofd, via de nek en rug naar de achterkant van het been tot onder de voet. Spieren zijn als elastieken. Als we vooroverbuigen of lopen moet deze hele lijn soepel zijn. Komt een cliënt met nek of rugklachten bij een Bowentherapeut dan zal deze de hele lijn nalopen en waar nodig vrijmaken door een Bowenmove. Dat zou dus ook in de voetzool kunnen zijn. Uit de rechter tekening volgt dat er bij buikklachten ook gewerkt wordt op de kaak of in de hals.

De kwaliteit en het effect van een behandeling kan door veel factoren beïnvloed worden. We vertelden eerder al dat de fascie zeer fijngevoelig is. Dus de precisie van de move, de intentie en het vertrouwen van de therapeut bepalen mede de kracht van de behandeling. Het bewustzijn van de therapeut trilt als het ware mee met het lichaam van de cliënt. Hierdoor kan een Bowensessie nog dieper ontspannend doorwerken.